Tehnici in analiza de intelligence

  • ADMITEREContinua pana in data de 31 martie 2016
  • PERIOADA DE DESFASURARE4-9 aprilie 2016
  • LOCATIAHotel Marshal Garden (Bucuresti)

afis1-compressor

 

Argument

Tehnici in analiza de intelligence este primul program de acest gen adresat Societatii Civile din Romania. Beneficiile lui sunt multiple mai ales pentru cei care doresc sa priveasca, pe cat este cu putinta, in mod obiectiv firul evenimentelor. Analiza de intelligence este un istrument de gandire care ne ajuta sa intelegem complexitatea lumii in care traim diminuand in mod eficient gradul de incertitudine din deciziile pe care le luam. Utilizat de Serviciile Secrete, Guverne, Multinationale, Trusturi, ONG-uri (precum Wikileaks) si alti actori prezenti in lumea noastra, acest instrument ofera o perspectiva largita asupra unor fenomene aparent fara nici o legatura intre ele. Analiza de intelligence surprinde, prin felul in care este alcatuita, doua aspecte extrem de importante: ceea ce se afla in fata noastra si nu poate fi vazut si acel ceva discret ce asteapta sa fie vazut/perceput, analizat dar mai ales inteles. in ambele cazuri este nevoie ca mintea noastra sa transceada limitele informatiilor incomplete, sa fie intotdeauna disponibila catre noi ipoteze, sa-si structureze problemele intr-o modalitate analitica ba chiar sa fie capabila sa lucreze cu ipoteze concurente. in decursul anilor analiza de intelligence a dezvoltat si rafinat mai multe tehnici capabile sa dea raspunsuri adecvate la provocari concrete.

Informatii generale privind programul Tehnici in analiza de intelligence

Grup tinta: Cursul se adreseaza acelor care sunt interesati de o buna intelegere a lumii contemporane, din institutiile publice şi private. De asemenea sunt incurajati masteranzii si doctoranzii sa aplice in cadrul programului. Participantii vor forma o grupa de maxim 20 de persoane. Perioada de desfasurare: 4 – 9 aprilie 2016  Locatia: Hotel Marshal Garden (Bucuresti)

Obiective

  • Definirea si clasificarea metodelor de “analiza structurată”, ca taxonomie cu opt categorii distincte de tehnici analitice structurate.
  • Vizualizarea și descompunerea obiectivului unei analize în elemente de bază prin liste de verificare construite pe conceptualizarea, sortarea și clasificarea indicatorilor și prin intermediul instrumentelor de analiza structurată: tipuri de Mapping (hărți), Matrici și rețele.
  • Tipuri de «brainstorming» și construirea unui « Cross-Impact Matrix » ca instrument de clasificare a relațiilor dintr-un sistem complex.
  • Construirea scenariilor de evoluție prin identificarea indicatorilor de măsurare (calitativa/cantitativă) și validarea lor în funcție de gradul de certitudine/incetitudine.
  • Generarea și testarea ipotezelor prin Diagnoza, Analiza ipotezelor concurente, Argument Mapping si Deception Detection. 
üEvaluarea cauzelor și efectelor prin metoda de analogiilor structurate, unde ipotezele cheie vor fi particularizate pentru a fi folosite în construirea de previziuni. Aici vor interveni ca instrumente de analiză structurată: schimbul de roluri- Red Hat Analysis (analiza palariilor ganditoare) și Outside-In Thinking & policy forecasting.
  • “Challenge Analysis” – ajută analistul să vadă și să înțeleagă obiectivul analizei propuse din mai multe perspective. Aici sunt propuse două metode de analiză – “Premortem Analysis” si “Structured Self-Critique” (autocritica structurată) – care au rolul de a oferi posibilitatea analistului să-și prevadă/conștientizeze propriile erori analitice. Prin analiza impactului si a gradului de probabilitate se evidentiaza cum pincipiile conventionale pot fi eronate uneori contaminând toată analiza. Aici pot fi folosite, ca metode de analiză, în creionarea unor soluții alternative: “Devil’s Advocacy”, Red Team Analysis si metoda Delphi.
  • “Managementul conflictelor” ca metoda de analiză în procesul de învățare și cunoaștere prin “Adversarial Collaboration” (colaborare în contradictoriu) și “Structured Debate” (dezbatere structurată), unde participanții se opun prin soluții argumentate.
  • “Decision Support“ (suport decizional) incude patru tehnici care ajută decidenții să facă cele mai bune alegeri într-o situație de criză. 
üUltimul capitol, „Vision of the Future”, propune o nouă tehnică de analiză structurată “Complexity Manager”, care are la bază combinarea unor variabile predefinite și măsurate cantitativ/calitativ pe o perioadă de timp concretă (ex. 2020). Aici analiștii se comportă ca fiind în anul respectiv (ex.2020) și se cere o descriere structural-imaginară a momentului predefinit.

PATRU METODE DE ANALIZĂ 
CLASIFICAREA METODELOR DE ANALIZĂ STRUCTURALĂ 
EX: 


  1. Avizul expertului
  • Este o metoda tradițională de analiză
  • Este o combinație între instrumente de analiza de expertiza și gândirea critică
  • În categoria avizului expertului intră urmatoarele instrumente de analiza: rationamentul probatoriu, metoda analizei istorice, metoda studiului de caz și metoda comparației (raționament prin analogie).
  • Des întâlnită ca metodă de cercetare în mediul postuniversitar (ex: științele sociale).
  1. Analiza structurată
  2. Analiza ipotezelor
  3. Metoda Red Team 


Admiterea

Admiterea in cadrul programului se face prin analiza CV-ului candidatului de catre o Comisie de evaluare. Cunoasterea limbii straine reprezinta un avantaj in selectionarea participantilor. Perioada de inscriere: Depunerea canditaturii se realizeaza pana in data de 31 martie 2016. Participarea la curs obligatorie. Modalitatile de lucru sunt centrate catre fiecare participant, lectorul avand doar rolul de facilitator in procesul de invatare. De aceea dobandirea tehnicilor de analiza presupune prezenta la curs in proportie de 100%.

Taxa de participare

Taxa totala de participare este de 1.500 RON. Aceasta se va achita in contul RO98BACX0000000894531001 deschis la Banca Unicredit Tiriac, doar dupa confirmarea de participare. Pentru inscrieri sau informatii suplimentare ne puteti contacta prin e-mail office@strategiiavansate.ro sau telefonic la 0742.945.769