02/02/2016 Comments are off CSA
Share:

O Românie, două Europe


Afis O Romanie doua Europe

Comunicat de presă cu privire la dezbaterea pe tema: O Românie, două Europe.

Centrul de Strategii Avansate în parteneriat cu Centrul de Analiză și Studii de Securitate, Academia de Studii Economice București, Fundația Colegiului Național de Apărare, Calea Europeana, Global News intelligence și Meddle East Political and Economic Institute organizează conferința intitulată: O Românie două Europe.

Europa a trecut în ultimii ani prin câteva crize succesive. O criză economică, una de securitate și nu în ultimul rând una politică. Cu o Grecie aflată pe marginea prăpastiei, un Regat Unit care nu s-a regăsit niciodată în construcția continentală, cu stindardul autonomiei/segregării fluturat prin tot felul de reguni cu probleme istorice și o frontieră europeană permeabilă amenințărilor venite din Africa și Orientul Mijlociu, cu o criză economică împrumutată de peste Atlantic și o Federație Rusă care sponsorizează partidele extremiste din nucleul dur al Europei, cu o revoltă a periferiei față centru în chestiunea cotelor de refugiați și o graniță de Est a NATO ținută în șah de vecinul nostru de la Răsărit, ne punem întrebarea: în această Europă România ce rol va juca? Cum va gestiona interesele naționale într-o asemenea conjunctură. Zguduită ea însăși de o serie de crize profunde, România n-a găsit încă tonalitatea potrivită în a-și înterpreta partitura alături de ceilalți membrii ai corului european. Dar are România o partitură? Poate ea contribui la aplanarea unor crize regionale și zonale? Va capota Europa în fața acestor provocări? Dacă da, unde se va plasa România, ori va fi plasată, în acest context? Este reală o nouă ”cortină de fier”? Rămâne criteriul solidarității, în momente de criză, singurul mod de departajare al statelor membre? Va fi capabilă clasa politică din România să gestioneze eficient o posibilă tranziție de la o Europă unită la una în /cu ”două viteze” – așa cum s-a sugerat?

Evenimetul va avea loc în ziua de luni, 15 februarie 2016, începând cu ora 17:30 și este găzduit de Biblioteca Academiei  României.

Prezența la eveniment trebuie confirmată obligatoriu pe adresa de e-mail – office@strategiiavansate.ro

Detalii suplimentare puteți obține de la

Persoană de contact: Dumitriu Ioana

Funcție: Director de programe Centrul de Strategii Avansate

0742.945.769 și office@strategiiavansate.ro

Invitati la acest eveniment sunt:

Prof. univ. dr. Monica Roman

Detine catedra departamentului de Statistică și Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice – Bucureşti şi cercetător afiliat la Institute for the Study of Labor IZA, Bonn si la Central European Labour Studies Institute (CELSI) Bratislava.

Prof. univ. dr. Dorel Mihai Paraschiv

Prorector al Academiei de Studii Economice – Bucureşti, doctor în Relații Internaționale și autor a doua cărți și co-autor a altor șase cărți de Afaceri internaționale.

Gen. (r) Dr. Alexandru Grumaz

Consul general al României la Shanghai, Republica Populară Chineză, în perioada 2007-2009, iar în present Consilier al Bordului Raiffeisen Capital&Investement și Lector al Universitatea Nationala de Aparare. Doctor in Ştiinţe Inginereşti la Academia Tehnică Militară, urmând ulterior cursurile în domeniul securității la George C Marshall Center For Security Studies; John F Kennedy School of Government, Harvard University

General (r) Dr. Mihaiu Mărgărit

Fostul şef al Direcţiei Informaţii Militare din SMG ce a dobândit o experienţă solidă în cunoaşterea zonei răsăritene a bătrânului nostru continent.  În prezent publică analize politico-militare centrate pe relaţia NATO-Rusia

Dr. Razvan Buzatu

Expert în relații intenaționale și doctor în economie, cumuland o experienta vasta in sectorul public international si national, in sectorul privat si in sectorul academic. Subiectele abordate cu predilecție Analiza mediului global si Construcție și deconstrucție de state și națiuni

Drd. Flavius Caba-Maria

Președintele think-tank-ului Middle East Political and Economic Institute (MEPEI) și co-fondatorul Grupului de Reflecție și Promovare a Relației România-Iran. Din poziția de președinte MEPEI, derulează numeroase proiecte care vizează o mai bună cunoaștere și înțelegere a zonei Orientului Mijlociu, a diversității sale culturale, sociale, politice și economice, promovând în același timp o abordare inovatoare și lipsită de stereotipuri vizavi de Orientul Mijlociu, urmărind dezvoltarea și întărirea relațiilor dintre statele membre UE și cele din zona Orientului Mijlociu.

Dan Carbunaru

Dan Carbunaru, Director Calea Europeana, o platforma multi-media care promoveaza Afacerile Europene și parteneriatul Trans Atlantic, jurnalis cu o bogata experientă si expert PR si comunicare

Drd. Răzvan Munteanu

Director general al Global News Intelligence, cercetator in cadrul Middle East Political and Economic Institute si editorialist Adevarul. Realizează o lucrare de doctorat care are ca tema central Orientl Mihlociu, realizand in paralel o rerie de analize asupra acestui spațiu.

Prof. Univ. Dr. Iulian Fota

Fost consilierul prezidential pe probleme de Securitate, Lector la niversitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” si Colegiul National de Aparare

Ion M.Ionită

Este senior-editor al ziarului Adevărul şi redactor-şef al revistelor Historia şi Foreign Policy România. Ziarist din 1990, scrie pe teme legate de politica internă şi de politica europeană şi internaţională. A colaborat în calitate de analist politic cu principalele posturi tv şi radio. Realizator de emisiuni de analiză politică. Editorialist al ziarului Adevărul.

Alexandru Lăzescu

Fostul președinte al TVR, este redactorul-șef al Revistei 22, profesor la Departamentul de Jurnalism si Stiintele Comunicarii al “Universitatii Alex Ioan Cuza” din Iasi si Presedintele Colegiului Editorial al “Ziarului de Iasi”. Este membru al Grupului pentru Dialog Social.

Marius Stoian

Preşedintele Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, membru Steering Comitee Bilderberg, autor al cartii Proiectul Romania. Ganduri, idei, insemnari – Marius Stoian și coordinator al volumului ‘România noului val’,

Dr. Stefan Popescu

Are o lucrare de doctorat in istoria relatiilor internationale contemporane al Universitatii Paris 1 – Sorbona, cu o teza despre “Albania in politica externa a Frantei”(Summa cum laude si felicitarile juriului in unanimitate). Am, totodata, un masterat in geopolitica la Scoala Normala Superioara din Paris, unul in istoria relatiilor internationale contemporane la Universitatea Paris 1 – Sorbona si o specializare postuniversitara la Scoala Nationala de Administratie din Paris. Experienta profesionala: jurnalist la Radio France Internationale, consilier special pentru Francofonie al Ministrului Afacerilor Externe (mai-august 2012), apoi director general al Directiei generale a cooperarii externe din cadrul Institutului Cultural Roman (sept. 2012-februarie 2013). In prezent sunt cadru didactic la SNSPA.

 

28/10/2015 Comments are off CSA
Share:

Migrația factor de (in)securitate în Uniunea Europeană

Migratia factor de (in)securitate in Uniunea Europeana. O analiza: economica, demografica, politica si de securitate.

  • Formatul evenimentului: masă rotundă
  • Perioada de desfășurare: joi, 12 noiembrie 2015
  • Loc de desfășurare: Biblioteca Națională a României
  • Timpul alocat evenimentului: 4 ore.
  • Ora de începere a evenimentului: 17:00-21.00
  • Înregistrarea participanților începe la ora 16.30

Click pentru VIDEO/FOTO dezbatere

Invitati

  • Domnul Cosmin Aldea
  • Domnul Cristian Barna
  • Domnul Dumitriu Borțun
  • Domnul Cătălin Buciumeanu
  • Domnul Dan Cărbunaru
  • Doamna Ella Ciupercă
  • Domnul Comandor Ioan Crăciun
  • Domnul General (r) Constantin Degeratu
  • Domnul Ministru Cristian Diaconescu
  • Domnul Dan Dungaciu
  • Domnul General (r) Alexandru Grumaz
  • Domnul Ion M. Ioniță
  • Domnul Bogdan Mănoiu
  • Domnul Răzvan Munteanu
  • Domnul General (r) Constantin Onișor
  • Domnul Col.(r) Ion Petrescu
  • Doamna Monica Roman
  • Domnul Vasile Simileanu

Moderatori

  • Domnul Rareș Bogdan
  • Domnul Alexandru Căutiș

Organizatori

  • Centru de Strategii Avansate
  • Centru de Analiza și Stutii de Securitate

Conditii de participare

Participarea se face prin inscrierea la eveniment printr-un e-mail trimis la adresa de office@strategiiavansate.ro

24/12/2014 Comments are off CSA
Share:

Romania – orizonturi strategice

ORIZ STRA
De 25 de ani se tot fac strategii. Se vorbește despre ele, se folosesc bunele practici ale multor state dezvoltate ca îndrumar pentru elaborarea lor, le dăm importanță națională, regională și locală, le elaborăm și le folosim în sectoarele public, privat și asociativ. Strategiile pe care le elaborăm sunt acceptate de către Uniunea Europeană și NATO, sunt luate în serios de cei care trebuie să le pună în aplicare.

Și cu toate acestea lucrurile nu funcționează. Și nu sunt doar hibe de comunicare. Ne plac strategiile le înțelegem importanța și esența dar suntem departe de a fi implementat cu succes vreuna. Ce ne lipsește?

Sunt românii pregătiți pentru o viziune strategică? Dar pentru o strategie vizionară? Cât de ușor este să dai vina pe alții și să te speli pe mâni de ceea ce crezi că nu a fost greșeala ta?! Și, dacă a fost greșeala ta, cât de ușor sau cât de greu îți este să o accepți chiar dacă nu a fost greșeala ta și cât de greu este să ti-o asumi pentru binele celorlalți?!

Au trecut deja prea mulți ani de când se tot vorbește, firește la nivel declarativ, despre cât de importantă este România pentru români și pentru partenerii noștrii din afara țării.

A venit timpul să punem pe tapet viziunile mai multor gânditori români și să vedem dacă într-adevăr România își poate permite și poate avea orizonturi strategice.

Centrul de Strategii Avansate organizează seria de conferințe publice cu titlul ”România – orizonturi strategice”, ce va avea loc pe parcursul anului 2015 și care va reuni minți luminate ale României cu experiențe bogate și diverse din ultimii 25 de ani.

15/08/2014 Comments are off CSA
Share:

Privatizarea in Romania – status si perspectiva

poster_curs_privatizare_romania_1

În ultimii 5 ani Guvernul României a ezitat să privatizeze intreprinderile publice. Această rezistență la reforme structurale ține de interesul colectării rentelor pe filiera politică, sistem care este conservat printr-un exces de reglementări redactate cât mai neclar posibil și uneori în contradicție cu normele europene în materie de concurență și ajutor de stat.

Atitudinea Guvernului este dublată de o aversiune publică față de privatizare, argumentandu-se că în perioade de criză financiară privatizările nu sunt o afacere profitabilă. Fals. În perioada 2009 – 2011, adică în perioada de criză financiară puternică, s-au înregistrat cele mai mari tranzacții în privatizare, aproape dublul tranzacțiilor realizate înainte de criză, ceea ce demonstrează că banii pot fi mobilizați dacă un guvern are voința să facă ceva. Nu există criză de bani, ci interese conflictuale.

Păstrarea intreprinderilor în portofoliul statului creează venituri substanțiale pentru o minoritate de oameni și costuri pentru toți ceilalți. Aceasta este singura motivație de blocare a privatizării.

Amânarea privatizării distruge ramuri industriale și reduce din potențialul industrial al țării, cum s-a întamplat în anii 90’. Decizia de a privatiza aduce capital și întărește economia, dovadă că 2/3 din exporturile României sunt realizate cu firme privatizate.

În dezbaterea noastră vom face o analiză de context, pe studii de caz, și vom propune politici cu contribuția dumneavoastră.

Agenda
Data: 11 Decembrie 2013
 Locație: București, World Trade Center, Hotelul Pullman, Piața Montreal 10, sector 1

Structura conferinței:

09.30 – 10.00 Primirea participanților
10.00 – 10.07 Deschidere:Valentin M. Ionescu, reprezentant Institutul OrdoLiberalCristina Chiriac, reprezentant Asociația Națională a Antreprenorilor Valentin Neacșu, Președintele Asociației Profesionale a Economiștilor și Contabililor
10.08 – 12.30 Sesiunea 1 – Studii de caz – dezbatere Moderator: dl. Dan SuciuVorbitori:Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria Oltchim

Mihai Marcoci, Centrul de Strategii Avansate

Mântescu Iulian, Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România /FMLR

Lucian Isar, economist, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri

Stan Popa, Președinte AVAS

Cristina Chiriac, Director General World Trade Center Bucharest, fost Vicepreședinte AVAS

Sesiune de întrebări și răspunsuri: 30 min.

12.30 – 12.45 Pauză de cafea
12.45 – 14.30 Sesiunea 2 – Studii de caz (continuare), politici publice de modificare a cadrului instituțional (dezbatere)Moderator: dl. Dan SuciuVorbitori:Dan Paul, Președintele Consiliului Director al Asociației Brokerilor din România

Florin Câțu, economist

Septimiu Stoica, Președintele Bursei Române de Mărfuri, fost Preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti

Valentin M. Ionescu, consultant management, presedinte Institutul OrdoLiberal

Răzvan Orașanu, fost Președinte AVAS

Sesiune de întrebări și răspunsuri: 30 min.

Închiderea conferinței