O Românie, două Europe

  • EvenimentDezbatere pe tema
  • LocatieBiblioteca Academiei României
  • Data eveniment15 februarie 2016
  • Ora eveniment17:30
  • Prezenta la evenimentConfirmata obligatoriu
Afis O Romanie doua Europe


Afis O Romanie doua Europe

Comunicat de presă cu privire la dezbaterea pe tema: O Românie, două Europe.

Centrul de Strategii Avansate în parteneriat cu Centrul de Analiză și Studii de Securitate, Academia de Studii Economice București, Fundația Colegiului Național de Apărare, Calea Europeana, Global News intelligence și Meddle East Political and Economic Institute organizează conferința intitulată: O Românie două Europe.

Europa a trecut în ultimii ani prin câteva crize succesive. O criză economică, una de securitate și nu în ultimul rând una politică. Cu o Grecie aflată pe marginea prăpastiei, un Regat Unit care nu s-a regăsit niciodată în construcția continentală, cu stindardul autonomiei/segregării fluturat prin tot felul de reguni cu probleme istorice și o frontieră europeană permeabilă amenințărilor venite din Africa și Orientul Mijlociu, cu o criză economică împrumutată de peste Atlantic și o Federație Rusă care sponsorizează partidele extremiste din nucleul dur al Europei, cu o revoltă a periferiei față centru în chestiunea cotelor de refugiați și o graniță de Est a NATO ținută în șah de vecinul nostru de la Răsărit, ne punem întrebarea: în această Europă România ce rol va juca? Cum va gestiona interesele naționale într-o asemenea conjunctură. Zguduită ea însăși de o serie de crize profunde, România n-a găsit încă tonalitatea potrivită în a-și înterpreta partitura alături de ceilalți membrii ai corului european. Dar are România o partitură? Poate ea contribui la aplanarea unor crize regionale și zonale? Va capota Europa în fața acestor provocări? Dacă da, unde se va plasa România, ori va fi plasată, în acest context? Este reală o nouă ”cortină de fier”? Rămâne criteriul solidarității, în momente de criză, singurul mod de departajare al statelor membre? Va fi capabilă clasa politică din România să gestioneze eficient o posibilă tranziție de la o Europă unită la una în /cu ”două viteze” – așa cum s-a sugerat?

Evenimetul va avea loc în ziua de luni, 15 februarie 2016, începând cu ora 17:30 și este găzduit de Biblioteca Academiei  României.

Prezența la eveniment trebuie confirmată obligatoriu pe adresa de e-mail – office@strategiiavansate.ro

Detalii suplimentare puteți obține de la

Persoană de contact: Dumitriu Ioana

Funcție: Director de programe Centrul de Strategii Avansate

0742.945.769 și office@strategiiavansate.ro

Invitati la acest eveniment sunt:

Prof. univ. dr. Monica Roman

Detine catedra departamentului de Statistică și Econometrie din cadrul Academiei de Studii Economice – Bucureşti şi cercetător afiliat la Institute for the Study of Labor IZA, Bonn si la Central European Labour Studies Institute (CELSI) Bratislava.

Prof. univ. dr. Dorel Mihai Paraschiv

Prorector al Academiei de Studii Economice – Bucureşti, doctor în Relații Internaționale și autor a doua cărți și co-autor a altor șase cărți de Afaceri internaționale.

Gen. (r) Dr. Alexandru Grumaz

Consul general al României la Shanghai, Republica Populară Chineză, în perioada 2007-2009, iar în present Consilier al Bordului Raiffeisen Capital&Investement și Lector al Universitatea Nationala de Aparare. Doctor in Ştiinţe Inginereşti la Academia Tehnică Militară, urmând ulterior cursurile în domeniul securității la George C Marshall Center For Security Studies; John F Kennedy School of Government, Harvard University

General (r) Dr. Mihaiu Mărgărit

Fostul şef al Direcţiei Informaţii Militare din SMG ce a dobândit o experienţă solidă în cunoaşterea zonei răsăritene a bătrânului nostru continent.  În prezent publică analize politico-militare centrate pe relaţia NATO-Rusia

Dr. Razvan Buzatu

Expert în relații intenaționale și doctor în economie, cumuland o experienta vasta in sectorul public international si national, in sectorul privat si in sectorul academic. Subiectele abordate cu predilecție Analiza mediului global si Construcție și deconstrucție de state și națiuni

Drd. Flavius Caba-Maria

Președintele think-tank-ului Middle East Political and Economic Institute (MEPEI) și co-fondatorul Grupului de Reflecție și Promovare a Relației România-Iran. Din poziția de președinte MEPEI, derulează numeroase proiecte care vizează o mai bună cunoaștere și înțelegere a zonei Orientului Mijlociu, a diversității sale culturale, sociale, politice și economice, promovând în același timp o abordare inovatoare și lipsită de stereotipuri vizavi de Orientul Mijlociu, urmărind dezvoltarea și întărirea relațiilor dintre statele membre UE și cele din zona Orientului Mijlociu.

Dan Carbunaru

Dan Carbunaru, Director Calea Europeana, o platforma multi-media care promoveaza Afacerile Europene și parteneriatul Trans Atlantic, jurnalis cu o bogata experientă si expert PR si comunicare

Drd. Răzvan Munteanu

Director general al Global News Intelligence, cercetator in cadrul Middle East Political and Economic Institute si editorialist Adevarul. Realizează o lucrare de doctorat care are ca tema central Orientl Mihlociu, realizand in paralel o rerie de analize asupra acestui spațiu.

Prof. Univ. Dr. Iulian Fota

Fost consilierul prezidential pe probleme de Securitate, Lector la niversitatea Crestina „Dimitrie Cantemir” si Colegiul National de Aparare

Ion M.Ionită

Este senior-editor al ziarului Adevărul şi redactor-şef al revistelor Historia şi Foreign Policy România. Ziarist din 1990, scrie pe teme legate de politica internă şi de politica europeană şi internaţională. A colaborat în calitate de analist politic cu principalele posturi tv şi radio. Realizator de emisiuni de analiză politică. Editorialist al ziarului Adevărul.

Alexandru Lăzescu

Fostul președinte al TVR, este redactorul-șef al Revistei 22, profesor la Departamentul de Jurnalism si Stiintele Comunicarii al “Universitatii Alex Ioan Cuza” din Iasi si Presedintele Colegiului Editorial al “Ziarului de Iasi”. Este membru al Grupului pentru Dialog Social.

Marius Stoian

Preşedintele Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, membru Steering Comitee Bilderberg, autor al cartii Proiectul Romania. Ganduri, idei, insemnari – Marius Stoian și coordinator al volumului ‘România noului val’,

Dr. Stefan Popescu

Are o lucrare de doctorat in istoria relatiilor internationale contemporane al Universitatii Paris 1 – Sorbona, cu o teza despre “Albania in politica externa a Frantei”(Summa cum laude si felicitarile juriului in unanimitate). Am, totodata, un masterat in geopolitica la Scoala Normala Superioara din Paris, unul in istoria relatiilor internationale contemporane la Universitatea Paris 1 – Sorbona si o specializare postuniversitara la Scoala Nationala de Administratie din Paris. Experienta profesionala: jurnalist la Radio France Internationale, consilier special pentru Francofonie al Ministrului Afacerilor Externe (mai-august 2012), apoi director general al Directiei generale a cooperarii externe din cadrul Institutului Cultural Roman (sept. 2012-februarie 2013). In prezent sunt cadru didactic la SNSPA.