Romania – orizonturi strategice

ORIZ STRA
De 25 de ani se tot fac strategii. Se vorbește despre ele, se folosesc bunele practici ale multor state dezvoltate ca îndrumar pentru elaborarea lor, le dăm importanță națională, regională și locală, le elaborăm și le folosim în sectoarele public, privat și asociativ. Strategiile pe care le elaborăm sunt acceptate de către Uniunea Europeană și NATO, sunt luate în serios de cei care trebuie să le pună în aplicare.

Și cu toate acestea lucrurile nu funcționează. Și nu sunt doar hibe de comunicare. Ne plac strategiile le înțelegem importanța și esența dar suntem departe de a fi implementat cu succes vreuna. Ce ne lipsește?

Sunt românii pregătiți pentru o viziune strategică? Dar pentru o strategie vizionară? Cât de ușor este să dai vina pe alții și să te speli pe mâni de ceea ce crezi că nu a fost greșeala ta?! Și, dacă a fost greșeala ta, cât de ușor sau cât de greu îți este să o accepți chiar dacă nu a fost greșeala ta și cât de greu este să ti-o asumi pentru binele celorlalți?!

Au trecut deja prea mulți ani de când se tot vorbește, firește la nivel declarativ, despre cât de importantă este România pentru români și pentru partenerii noștrii din afara țării.

A venit timpul să punem pe tapet viziunile mai multor gânditori români și să vedem dacă într-adevăr România își poate permite și poate avea orizonturi strategice.

Centrul de Strategii Avansate organizează seria de conferințe publice cu titlul ”România – orizonturi strategice”, ce va avea loc pe parcursul anului 2015 și care va reuni minți luminate ale României cu experiențe bogate și diverse din ultimii 25 de ani.