Privatizarea in Romania – status si perspectiva

poster_curs_privatizare_romania_1

În ultimii 5 ani Guvernul României a ezitat să privatizeze intreprinderile publice. Această rezistență la reforme structurale ține de interesul colectării rentelor pe filiera politică, sistem care este conservat printr-un exces de reglementări redactate cât mai neclar posibil și uneori în contradicție cu normele europene în materie de concurență și ajutor de stat.

Atitudinea Guvernului este dublată de o aversiune publică față de privatizare, argumentandu-se că în perioade de criză financiară privatizările nu sunt o afacere profitabilă. Fals. În perioada 2009 – 2011, adică în perioada de criză financiară puternică, s-au înregistrat cele mai mari tranzacții în privatizare, aproape dublul tranzacțiilor realizate înainte de criză, ceea ce demonstrează că banii pot fi mobilizați dacă un guvern are voința să facă ceva. Nu există criză de bani, ci interese conflictuale.

Păstrarea intreprinderilor în portofoliul statului creează venituri substanțiale pentru o minoritate de oameni și costuri pentru toți ceilalți. Aceasta este singura motivație de blocare a privatizării.

Amânarea privatizării distruge ramuri industriale și reduce din potențialul industrial al țării, cum s-a întamplat în anii 90’. Decizia de a privatiza aduce capital și întărește economia, dovadă că 2/3 din exporturile României sunt realizate cu firme privatizate.

În dezbaterea noastră vom face o analiză de context, pe studii de caz, și vom propune politici cu contribuția dumneavoastră.

Agenda
Data: 11 Decembrie 2013
 Locație: București, World Trade Center, Hotelul Pullman, Piața Montreal 10, sector 1

Structura conferinței:

09.30 – 10.00 Primirea participanților
10.00 – 10.07 Deschidere:Valentin M. Ionescu, reprezentant Institutul OrdoLiberalCristina Chiriac, reprezentant Asociația Națională a Antreprenorilor Valentin Neacșu, Președintele Asociației Profesionale a Economiștilor și Contabililor
10.08 – 12.30 Sesiunea 1 – Studii de caz – dezbatere Moderator: dl. Dan SuciuVorbitori:Corneliu Cernev, liderul sindicatului Victoria Oltchim

Mihai Marcoci, Centrul de Strategii Avansate

Mântescu Iulian, Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România /FMLR

Lucian Isar, economist, fost ministru delegat pentru mediul de afaceri

Stan Popa, Președinte AVAS

Cristina Chiriac, Director General World Trade Center Bucharest, fost Vicepreședinte AVAS

Sesiune de întrebări și răspunsuri: 30 min.

12.30 – 12.45 Pauză de cafea
12.45 – 14.30 Sesiunea 2 – Studii de caz (continuare), politici publice de modificare a cadrului instituțional (dezbatere)Moderator: dl. Dan SuciuVorbitori:Dan Paul, Președintele Consiliului Director al Asociației Brokerilor din România

Florin Câțu, economist

Septimiu Stoica, Președintele Bursei Române de Mărfuri, fost Preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti

Valentin M. Ionescu, consultant management, presedinte Institutul OrdoLiberal

Răzvan Orașanu, fost Președinte AVAS

Sesiune de întrebări și răspunsuri: 30 min.

Închiderea conferinței